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Foundation = --------------------------------------
Decedent = ----------------------
Company = -----------------------------------------------------
Estate =  --------------------------------
State = --------
Date 1 = --------------------------
Date 2 = -----------------------
X = ---

Dear --------------: 

This letter responds to a letter from your authorized representatives dated August 18, 
2015, modified by a letter dated February 4, 2016, requesting a ruling under section 511 
of the Internal Revenue Code (Code).  The Foundation represents the facts as follows.

FACTS

Before his death, Decedent was the sole member of the Company, a professional 
limited liability company treated as an S corporation for federal income tax purposes.  
On Date 1, Decedent established the Foundation, a State non-profit corporation that 
has been recognized as a private foundation exempt from federal income taxation under 
section 501(c)(3).

On Date 2, Decedent died.  Under Decedent’s will, Decedent’s membership interest in 
the Company passed to, and remains in possession of, the Estate.  After the Company 
has been dissolved, Decedent’s will provides that the remaining property of the 
Company is to be distributed to the Foundation.  
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At the time of Decedent’s death, the Company’s primary assets were receivables 
related to legal services provided by the Company in connection with certain lawsuits 
(“the receivables”).  The receivables represent the Company’s share of the remaining 
unpaid balance of the attorney’s fees awarded upon settlement of the lawsuits.  The 
fees due to the Company were determined under various settlement agreements and,  
under the terms of the settlement, payment of fees was deferred over time.  Payments 
are expected to continue for approximately x additional years.  The Company’s 
ownership in its share of the attorney’s fees payable wholly vested when the lawsuits 
finally settled, which was prior to Decedent’s death.  Currently, none of the Estate, the 
Foundation, or the Company provides any services in relation to the legal services 
generating the receivables.  Furthermore, the Foundation represents that it will not 
perform any act (including administrative acts) with respect to the receivables other than 
receiving payments related to satisfaction of the receivables.

The Foundation represents that the receivables:

 Are comprised solely of income from services previously provided by the 
Company, including Decedent;

 Are not debt-financed property within the meaning of section 514(b); and

 Are not gains or losses from the sale or exchange or other disposition of any 
property or gains or losses from the lapse or termination of options to buy or sell 
securities.

RULING REQUESTED

The income recognized by the Foundation upon the satisfaction of the receivables will 
not be income from an unrelated trade or business for purposes of the tax imposed 
under section 511 of the Code.

LAW

Section 511(a)(1) imposes a tax for each taxable year on the unrelated business 
taxable income of every organization described in section 501(c).

Section 512(a)(1) provides that the term “unrelated business taxable income” means the 
gross income derived by any organization from any unrelated trade or business 
regularly carried on by it, less the deductions allowed by Chapter 1 which are directly 
connected with the carrying on of such trade or business, both computed with the 
modifications provided in subsection (b).

Section 513(a) provides that the term “unrelated trade or business” means, in the case 
of any operation subject to the tax imposed by section 511, any trade or business the 
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conduct of which is not substantially related (aside from the need of such organization 
for income or funds or the use it makes of the profits derived) to the exercise or 
performance by such organization of its charitable, educational, or other purpose or 
function constituting the basis for its exemption under section 501.

Section 513(c) provides that the term “trade or business” includes any activity which is 
carried on for the production of income from the sale of goods or the performance of 
services.

Treas. Reg. Sec. 1.513-1(a) provides that the term “unrelated business taxable income” 
means the gross income derived by an organization from any unrelated trade or 
business regularly carried on by it, less the deductions and subject to the modifications 
provided in section 512.  Section 513 specifies, with certain exceptions, that the phrase 
“unrelated trade or business” means, in the case of an organization subject to the tax 
imposed by section 511, any trade or business the conduct of which is not substantially 
related (aside from the need of such organization for income or funds or the use it 
makes of the profits derived) to the exercise or performance by such organization of its 
charitable, educational, or other purpose or function constituting the basis for its 
exemption under section 501.  Therefore, unless one of the specific exceptions of 
sections 512 or 513 is applicable, gross income of an exempt organization subject to 
the tax imposed by section 511 is includible in the computation of unrelated business 
taxable income if: (1) it is income from a trade or business; (2) such trade or business is 
regularly carried on by the organization; and (3) the conduct of such trade or business is 
not substantially related (other than through the production of funds) to the 
organization’s performance of its exempt functions.

Treas. Reg. Sec.1.513-1(b) provides that, for purposes of section 513, the term “trade 
or business” has the same meaning it has in section 162 and generally includes any 
activity carried on for the production of income from the sale of goods or performance of 
services.

Treas. Reg. Sec. 1.513-1(c)(1) provides that, in determining whether trade or business 
from which a particular amount of gross income derives is “regularly carried on” within 
the meaning of section 512, regard must be had to the frequency and continuity with 
which the activities productive of the income are conducted and the manner in which 
they are pursued.  This requirement must be applied in light of the purpose of the 
unrelated business income tax to place exempt organization business activities upon 
the same tax basis as the nonexempt business endeavors with which they compete.  
Hence, for example, specific business activities of an exempt organization will ordinarily 
be deemed to be “regularly carried” on if they manifest a frequency and continuity, and 
are pursued in a manner, generally similar to comparable commercial activities of 
nonexempt organizations.
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Treas. Reg. Sec. 1.513-1(d)(1) provides that gross income derives from “unrelated trade 
or business” within the meaning of section 513(a), if the conduct of the trade or 
business which produces the income is not substantially related (other than through the 
production of funds) to the purposes for which exemption is granted.  The presence of 
this requirement necessitates an examination of the relationship between the business 
activities which generate the particular income in question -- the activities, that is, of 
producing or distributing the goods or performing the services involved -- and the 
accomplishment of the organization's exempt purposes.

Treas. Reg. Sec. 1.513-1(d)(2) provides that trade or business is “related” to exempt 
purposes, in the relevant sense, only where the conduct of the business activities has 
causal relationship to the achievement of exempt purposes (other than through the 
production of income); and it is “substantially related,” for purposes of section 513, only 
if the causal relationship is a substantial one.  Thus, for the conduct of trade or business 
from which a particular amount of gross income is derived to be substantially related to 
purposes for which exemption is granted, the production or distribution of the goods or 
the performance of the services from which the gross income is derived must contribute 
importantly to the accomplishment of those purposes.  Where the production or 
distribution of the goods or the performance of the services does not contribute 
importantly to the accomplishment of the exempt purposes of an organization, the 
income from the sale of the goods or the performance of the services does not derive 
from the conduct of related trade or business.  Whether activities productive of gross 
income contribute importantly to the accomplishment of any purpose for which an 
organization is granted exemption depends in each case upon the facts and 
circumstances involved.

In United States v. American Bar Endowment, 477 U.S. 105 (1986), the Supreme Court 
held that a section 501(c)(3) organization’s insurance program constituted both the sale 
of goods and the performance of services and, therefore, was a trade or business for 
purposes of the tax on unrelated business income.  The organization was the group 
policyholder and administrator of insurance policies offering life, disability and medical 
coverage.  Its activities included compiling a list of its members and soliciting their 
insurance business.

In Ohio Farm Bureau Federation, Inc., v, Commissioner, 106 T.C. 222 (1996), the Tax 
Court concluded that a covenant not to compete did not constitute a trade or business.  
The Tax Court declined to treat the absence of activity as equivalent to the affirmative 
conduct of a trade or business in the context of unrelated business income.

ANALYSIS

The Foundation is recognized as exempt from federal income tax as an organization 
described in section 501(c)(3).  Unless one of the specific exceptions of sections 512 or 
513 applies, gross income of an exempt organization is includible in the computation of 
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unrelated business taxable income if: (1) it is income from a trade or business; (2) such 
trade or business is regularly carried on by the organization; and (3) the conduct of such 
trade or business is not substantially related (other than through the production of 
funds) to the organization’s performance of its exempt functions.

In this case, the legal services provided by the Company that resulted in the receivables 
would be a trade or business if the legal services were provided by the Foundation and 
were regularly carried on.  Section 513(a) and (c); Treas. Reg. Sec. 1.513-1(a), (b), and 
(c).  Furthermore, because the Foundation’s purposes for which its exemption was 
granted do not include providing legal services, the provision of legal services would not 
be substantially related to the accomplishment of the Foundation’s exempt purposes.  
Section 513(a); Treas. Reg. Sec. 1.513-1(a) and (d)(1).  

However, the Company completed provision of the legal services prior to Decedent’s 
death.  The Foundation represents that none of the Estate, the Foundation, or the 
Company currently provides any services in relation to the receivables and, further, that 
the Foundation will not perform any act (including administrative acts) other than 
receiving payments related to satisfaction of the receivables.  The Foundation is merely 
the distributee of the assets of the Estate and the recipient of the payments.  The 
Foundation is performing no activity, similar to the organization in Ohio Farm Bureau 
Federation, Inc., supra, other than receiving payments.  The Foundation is neither 
selling goods nor performing any services in order to receive income from the 
receivables, unlike the organization in United States v. American Bar Endowment, 
supra, that was engaged in a trade or business.  See section 513(c); Treas. Reg. Sec. 
1.513-1(b).  Therefore, the income resulting from the receivables is not unrelated 
business income within the meaning of section 512(a) and will not be subject to the tax 
on unrelated business income described in section 511(a).

CONCLUSION

In light of the foregoing, we rule as follows:

The income recognized by the Foundation upon the satisfaction of the receivables will 
not be income from an unrelated trade or business for purposes of the tax imposed 
under Section 511 of the Code.

This letter does not address the applicability of any section of the Code or Regulations 
to the facts submitted other than with respect to the sections specifically described.  
Because it could help resolve questions concerning your federal income tax status, this 
ruling should be kept in your permanent records.

This letter will be made available for public inspection under section 6110 of the Code 
after certain deletions of identifying information are made. For details, see the enclosed 
Notice 437, Notice of Intention to Disclose. A copy of this ruling with deletions that we 
intend to make available for public inspection is attached to the Notice 437. If you 
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disagree with our proposed deletions, you should follow the instructions in the Notice 
437.

The rulings contained in this letter are based upon information and representations 
submitted by the taxpayer and accompanied by a penalty of perjury statement executed 
by an individual with authority to bind the taxpayer and upon the understanding that 
there will be no material changes in the facts. This office has not verified any of the 
materials submitted in support of the request for rulings, and such material is subject to 
verification on examination.

This letter is directed only to the taxpayer requesting it. Section 6110(k)(3) of the Code 
provides that it may not be used or cited by others as precedent

A copy of this letter must be attached to any tax return to which it is relevant. 
Alternatively, if Foundation  files its returns electronically, it may satisfy this requirement 
by attaching a statement to its return that provides the date and control number of this 
letter.

In accordance with the Power of Attorney on file with this office, a copy of this letter is 
being sent to your authorized representative.

If you have any questions about this ruling, please contact the person whose name and 
phone number are shown in the heading of this letter.

Sincerely,

Virginia Richardson
Senior Tax Law Specialist 
Exempt Organizations Branch 3
(Tax Exempt and Government Entities)

Enclosure: Notice 437, Notice of Intention to Disclose

Redacted copy of this letter

cc:
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