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Dear ---------------:

This letter responds to your authorized representative’s letter, dated            
January 28, 2015, requesting a ruling on the gift tax consequences of the proposed 
disclaimer to be executed by Taxpayer. 

Facts

The facts submitted and representations made are as follows:  

On Date 1, Trust 1, an irrevocable trust, was established for the benefit of Son.  
Pursuant to Article I of Trust 1, the trustee shall distribute the net income of the trust for 
that year to Son for his life, provided that during any period or periods of any time Son is 
legally married, his spouse is to receive one-half of the income Son would otherwise be 
entitled.  If Son dies leaving children, distribution of income is to be made to such 
children as are living on each distribution date, share and share alike; provided, 
however, that if Son leaves a surviving spouse, then spouse will receive all the 
distributable net income for spouse’s life as falls within the term of Trust 1.  

Pursuant to Article II, if Son dies leaving surviving him a spouse who was not in 
being at the date of these presents, or children, Trust 1 shall terminate upon the death 
of the survivor of spouse, children, Sibling 1 and Sibling 2 or the expiration of       
twenty-one years after the death of the survivor of Son, Sibling 1 and Sibling 2, 
whichever shall first occur.  If Son leaves no spouse or children surviving, Trust 1 shall 
terminate upon the death of the survivor of Sibling 1 and Sibling 2.  Article III provides 
that upon termination of Trust 1, the trustee shall deliver the entire corpus and 
undistributed income to Foundation.  Trust 1 is being administered in State 1.  

Taxpayer and Son were married on Date 2 in State 2.  Taxpayer was not in being 
on Date 1.  Son has adult children from a previous marriage and one surviving sibling, 
Sibling 1.  

On Date 3, prior to his marriage to Taxpayer, Son established an irrevocable 
trust, Trust 2, for the benefit of Taxpayer.  Article 6.1(b) of Trust 2 provides that during 
the lifetime of Taxpayer, as long as Taxpayer is cohabitating with Son, Taxpayer is to 
receive $x each month (adjusted monthly based upon an index) which is to be charged 
first to income then to principal until the first distribution of principal at age ---.  In 
addition, after Son’s death, and continuing until the first distribution of principal at age ---
---, the trustee shall pay for Taxpayer’s direct medical and educational expenses.  The 
Trustee may, in the Trustee’s sole and absolute discretion, make distributions of 
principal to Taxpayer before or in addition to the principal distributions under          
Article 6.1(b)(iv) and 6.2, if the Trustee believes there are valid and supportable reasons 
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for the distribution and that Son’s goal of making monthly distributions until taxpayer 
attains the age of --- will not be thwarted.  Article 6.1(b)(iv) provides that upon Taxpayer 
attaining the age of --- years, one-third of Trust 2 shall be distributed to Taxpayer.   
One-half of the remainder of Trust 2 shall be distributed when Taxpayer attains the age 
of --- years, and the balance shall be distributed to Taxpayer at the age of --- years.  

Article 6.1(b)(v) provides that if Taxpayer and Son marry, such that Taxpayer is 
entitled to receive and does receive distributions from Trust 1, and Taxpayer does not 
disclaim rights under Trust 1, Taxpayer’s rights under Trust 2 shall terminate and assets 
of Trust 2 shall be distributed or held in trust as set forth in Section 6.3 of Trust 2.  

Article 6.2 provides that if at the death of Son, Son and Taxpayer are cohabiting, 
the trustee shall hold and administer the balance of the trust estate for the benefit of 
Taxpayer and distributions shall be made as set forth in Article 6.1(b).  If at the death of 
Son, Son and Taxpayer are not cohabiting or Taxpayer is deceased, the trustee shall 
distribute the trust to the beneficiaries listed in Article 6.3.

Article 6.3 provides that if upon the death of Taxpayer, the trust has not been 
distributed in full or if Taxpayer ceases to cohabitate with Son, whichever occurs earlier, 
the Trustee shall divide the trust estate into equal shares, one share for each named 
grandchild of Son as provided in Article 6.3, as are then living, or all for the survivor(s) 
of them. 

In an affidavit, Taxpayer attests that Taxpayer did not participate in the 
establishment of Trust 2, had no control over the provisions Son made for Taxpayer’s 
benefit or the conditions upon which Taxpayer was to receive (or not receive) those 
benefits.  Taxpayer further attests that Taxpayer had no knowledge of Trust 2 until after 
it was established.

Taxpayer intends to execute and deliver to the Trustee of Trust 1 a disclaimer to 
irrevocably disclaim Taxpayer’s entire beneficial interest in Trust 1.  In the proposed 
disclaimer, Taxpayer states that none of the Trust 1 property has been distributed to 
Taxpayer, Taxpayer has not received or accepted any benefit or payment from Trust 1, 
and Taxpayer has not accepted any consideration in return for making this disclaimer.  
Taxpayer states that Taxpayer irrevocably disclaims Taxpayer’s entire beneficial 
interest in Trust 1.  The disclaimer is intended to be effective under State 1 and State 2 
law.  Based upon Article 1 of Trust 1, after Taxpayer disclaims Taxpayer’s entire 
beneficial interest in Trust 1, all the net income of Trust 1 will be distributed to Son for 
his life.  Furthermore, if Son dies leaving children, distribution of income shall be made 
to such children as are living on each distribution date, share and share alike.  The 
disclaimer will be executed within nine months of Date 2, Taxpayer’s and Son’s 
marriage date.  
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On Date 4, by petition in State 1 Court, the trustee of Trust 1, Trustee, sought an 
order to deposit fifty percent of the income of Trust 1 (i.e., the amount to be distributed 
to Son’s spouse under Article 1 of Trust 1) (The Funds) with State 1 Court.  State 1 
Court denied the request, instead ordering Trustee to not distribute and continue to hold 
this amount in trust until further order of the court.  Accordingly, as of the date of this 
ruling request, Taxpayer has not received any distributions from Trust 1. 

Taxpayer requests the following rulings:

1.  Taxpayer’s disclaimer of Taxpayer’s entire beneficial interest in Trust 1 within 
nine months following the marriage date will be deemed to be made within a reasonable 
time after knowledge of the existence of the transfer for purposes of § 25.2511-1(c)(2) 
of the Gift Tax Regulations. 

2.  Taxpayer’s disclaimer of Taxpayer’s entire beneficial interest in Trust 1 within 
nine months following their marriage will not constitute a taxable gift under § 2501 of the 
Internal Revenue Code.

3.  The provisions in Trust 2 terminating Taxpayer’s beneficial interest in such 
trust in the event Taxpayer does not disclaim Taxpayer’s interest in Trust 1 do not 
constitute consideration in return for making the disclaimer or otherwise constitute the 
acceptance of ownership of the interest in Trust 1.

Law and Analysis

Trust 1 is administered in State 1.  Under State 1 Statute 1, to be effective, a 
disclaimer must be in writing, declare the writing as a disclaimer, describe the interest 
disclaimed, be signed by the person making the disclaimer, and acknowledged in the 
manner provided for deeds of real estate to be recorded in State 1.  State 1 Statute 2 
provides that the disclaimer must be delivered to the trustee serving when the 
disclaimer is delivered.  Under State 1 Statute 3 and State 1 Statute 4, a disclaimer may 
be made at any time unless (1) the disclaimant accepts the portion of the interest 
sought to be disclaimed; (2) the disclaimant voluntarily assigns, conveys, encumbers, 
pledges, or transfers the portion of the interest sought to be disclaimed or contracts to 
do so; (3) the portion of the interest sought to be disclaimed is sold pursuant to a judicial 
sale; or (4) the disclaimant is insolvent when the disclaimer becomes irrevocable.  

Taxpayer and Son are residents of State 2.  Under State 2 Statute 1, a disclaimer 
is effective when filed within a reasonable time after the person able to disclaim 
acquires knowledge of the interest.  In the case of an interest created by a living trust a 
disclaimer is conclusively presumed to have been filed within a reasonable time if it is 
filed within nine months after whichever of the following times occurs latest:  (1) the time 
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of the creation of the trust; (2) the time the first knowledge of the interest is acquired by 
the person able to disclaim; and (3) the time the interest becomes indefeasibly vested.  

State 2 Statute 2 provides that the disclaimer must be in writing, signed by the 
disclaimant, identify the creator of the interest, describe the interest to be disclaimed 
and state the disclaimer and the extent of the disclaimer.  State 2 Statute 3 provides 
that a disclaimer must be filed with the trustee or person responsible for distributing the 
interest to the beneficiary.  State 2 Statute 4 provides that a disclaimer may not be 
made after the beneficiary has accepted the interest sought to be disclaimed.  

Section 2501(a) imposes a tax, for each calendar year, on the transfer of 
property by gift by any individual, resident or nonresident.  

Section 2511(a) provides that the gift tax imposed by § 2501 shall apply whether 
the transfer is in trust or otherwise, whether the gift is direct or indirect, and whether the 
property is real or personal, tangible or intangible.  

Section 25.2511-1(c)(2) provides, in relevant part, that, in the case of transfers 
creating an interest in the person disclaiming made before January 1, 1977, where the 
law governing the administration of the decedent’s estate gives a beneficiary a right 
completely and unqualifiedly to refuse to accept ownership of property transferred from 
a decedent, a refusal to accept ownership does not constitute the making of a gift if the 
refusal:  (1) is made within a reasonable time after knowledge of the existence of the 
transfer; (2) is unequivocal; (3) is effective under local law; and (4) is made before the 
disclaimant has accepted the property.  Compare § 2518 and §§ 25.2518-1 through 
25.2518-3 (providing rules for determining whether a disclaimer is a qualified disclaimer 
effective for estate and gift tax purposes, in the case of the disclaimer of an interest in 
property that is created in the beneficiary disclaiming by a transfer made after 
December 31, 1976).

As noted above, under § 25.2511-1(c), if the interest to be disclaimed was 
created before January 1, 1977, the disclaimant must disclaim the interest in the 
property within a reasonable time after obtaining knowledge of the existence of the 
transfer creating the interest to be disclaimed, rather than within a reasonable time after 
the distribution or vesting of the interest.  See Jewett v. Commissioner, 455 U.S. 305 
(1982).  

In this case, Taxpayer had knowledge of Trust 1 in Year 1.  However, Taxpayer 
was not a beneficiary of Trust 1 until Taxpayer became Son’s spouse on Date 4, in  
Year 2.  Taxpayer had no interest in Trust 1 until Son married Taxpayer.  Taxpayer will 
execute a disclaimer within nine months after Taxpayer’s and Son’s marriage, the date 
Taxpayer became Son’s spouse.  Accordingly, under these circumstances, the 
proposed disclaimer will be considered to be made within the reasonable time 
prescribed in § 25.2511-1(c).
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Under § 25.2511-1(c), the disclaimer must be unequivocal.  Rev. Rul. 76-156, 
1976-1 C.B. 292, which considers the application of § 25.2511-1(c), concludes that a 
disclaimer is unequivocal if the disclaimant’s act of refusal is unambiguous in its 
consequences; that is, the disclaimant must unqualifiedly refuse to accept ownership of 
the property.  For example, a disclaimer is unequivocal if the disclaimed property must 
pass as otherwise provided in the instrument, and not pursuant to the direction of the 
disclaimant.  See also Anderson v. Commissioner, T.C. Memo. 1988-423.  In this case, 
the disclaimed interest will pass to other beneficiaries as provided in Trust 1 and not 
pursuant to any direction on the part of Taxpayer.  

Under § 25.2511-1(c), the disclaimers must be effective under local law.  Under  
State 2 law, where Taxpayer and Son reside, Taxpayer’s disclaimer of Taxpayer’s entire 
interest in Trust 1 within nine months of marrying Son is conclusively presumed to have 
been filed within a reasonable time.  State 2 Statute 1.  Under State 1 law, where    
Trust 1 is being administered, Taxpayer may disclaim at any time unless the Taxpayer 
accepts the portion of the interest sought to be disclaimed or voluntarily assigns, 
conveys, encumbers, pledges or transfers the interest sought to be disclaimed.        
State 1 Statute 3 and State 1 Statute 4.  As required under both State 1 and State 2 
law, a disclaimer is invalid if it is made after Taxpayer has accepted the interest sought 
to be disclaimed.  In this case, State 1 Court has ordered the Trustee of Trust 1 to not 
distribute and continue to hold the Funds of Trust 1 in trust until further order of the 
court.  Consequently, as of the date of this ruling request, Taxpayer has not received 
any distributions from Trust 1.  Accordingly, if Taxpayer satisfies the procedural 
requirements prescribed under the laws of State 1 and State 2, the disclaimer will be 
valid under local law. 

Finally, under § 25.2511-1(c), the disclaimer must be made before the 
disclaimant has accepted the property.  For purposes of § 25.2511-1(c), the disclaimant 
has accepted the benefits of the property if the disclaimant accepts consideration in 
return for the disclaimer.  See Anderson v. Commissioner, T.C. Memo. 1988-423.  To 
constitute consideration, the promise “must have been offered by one party, and 
accepted by the other, as one element of the contract.”  Monroe v. Commissioner,     
124 F.3d 699, 709 (5th Cir. 1997).  In Monroe, the court considered whether the decision 
to disclaim was part of a mutually-bargained-for consideration or a mere unenforceable 
hope of future benefit.  Monroe, 124 F.3d at 709-710.  See also Lute v. United States, 
19 F.Supp.2d 1047 (D. Neb. 1998).  

In this case, Taxpayer has not accepted any benefits of the disclaimed property, 
i.e., the property in Trust 1.  It is represented that Taxpayer has not received any 
distributions from Trust 1.  Further, State 1 Court ordered that Trustee of Trust 1 not 
distribute any funds from Trust 1 to Taxpayer and, instead, ordered Trustee to hold the 
funds in trust until further order of the court.  Further, Taxpayer has not and will not 
receive any consideration in return for the disclaimer.  In order for Taxpayer’s interest in 

© 2006-2020, CPC Holdings, LLC.  All rights reserved.

http://www.charitableplanning.com/library/documents/471257#(c)
http://www.charitableplanning.com/library/documents/471257#(c)
http://www.charitableplanning.com/library/documents/471257#(c)
http://www.charitableplanning.com/library/documents/668923


PLR-104451-15 7

Trust 2 to be treated as consideration in return for the disclaimer, Taxpayer and Spouse 
would have to have entered into a mutual bargain or contract agreement.  In this case, 
Article 6.1(b)(v) provides that if Taxpayer and Son marry, such that Taxpayer is entitled 
to receive and does receive distributions from Trust 1, and Taxpayer does not disclaim 
rights under Trust 1, Taxpayer’s rights under Trust 2 shall terminate and assets of Trust 
2 shall be distributed or held in trust as set forth in Section 6.3 of Trust 2.  It is 
represented and Taxpayer attests that Taxpayer did not participate in the establishment 
of Trust 2, had no control over the provisions Son made for Taxpayer’s benefit or the 
conditions upon which Taxpayer was to receive (or not receive) those benefits.  
Taxpayer further attests that Taxpayer had no knowledge of Trust 2 until after it was 
established.  Accordingly, Taxpayer and Son did not enter into any bargain regarding 
Taxpayer’s interest in Trust 1 and the proposed disclaimer.  Therefore, Taxpayer did not 
accept any consideration in return for making the disclaimer.  

Accordingly, based on the facts submitted and representations made, we 
conclude that Taxpayer’s disclaimer of Taxpayer’s entire beneficial interest in Trust 1 
within nine months following the marriage date will be deemed to be made within a 
reasonable time after knowledge of the existence of the transfer for purposes of            
§ 25.2511-1(c)(2).  Moreover, we conclude that Taxpayer’s disclaimer of Taxpayer’s 
entire beneficial interest in Trust 1 within nine months following the marriage will not 
constitute a taxable gift under § 2501.  Further, we conclude that the provisions in   
Trust 2 terminating Taxpayer’s beneficial interest in such trust in the event Taxpayer 
does not disclaim Taxpayer’s interest in Trust 1, do not constitute consideration in return 
for making the disclaimer or otherwise constitute the acceptance of ownership of the 
interest in Trust 1.

Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied 
concerning the tax consequences of any aspect of any transaction or item discussed or 
referenced in this letter.

This ruling is directed only to the taxpayer requesting it.  Section 6110(k)(3) of 
the Code provides that it may not be used or cited as precedent.

The rulings contained in this letter are based upon information and 
representations submitted by the taxpayer and accompanied by a penalty of perjury 
statement executed by an appropriate party.  While this office has not verified any of the 
material submitted in support of the request for rulings, it is subject to verification on 
examination.
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In accordance with the Power of Attorney on file with this office, a copy of this 
letter is being sent to your authorized representative.

Sincerely,

Lorraine E. Gardner
Senior Counsel, Branch 4
Office of Associate Chief Counsel
(Passthroughs & Special Industries)

Enclosures (2)

cc:
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