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Dear ---------------:

This responds to your letter dated February 7, 2014, requesting rulings on behalf of 
Taxpayer.  Taxpayer requests a ruling on the proper treatment of certain payments 
made to charitable organizations under §§ 162 and 170 of the Internal Revenue Code.

RULINGS REQUESTED

(1) Taxpayer’s payments, which are required by law to be made to charitable 
organizations, including payments made to Foundation, are not deductible under 
§ 170.

(2) These payments are deductible ordinary and necessary business expenses under 
§ 162(a).

FACTS

Taxpayer is a State Limited Liability Company treated as a partnership for federal 
income tax purposes.  Taxpayer began operating in 2010 as a joint venture between 
Member 1 and Member 2.  Member 1 is a nonprofit corporation exempt from taxation 
under § 501(c)(3) and owns a% of Taxpayer.  Member 2 is a professional corporation 
that owns the remaining b%.  Taxpayer offers Services at three facilities: Facility 1, 
Facility 2, and Facility 3.  

In State, owners and sponsors of identified facilities like that of Taxpayer are required to 
obtain a Certificate from the Commissioner.  The Commissioner is authorized to impose 
three conditions on the recipient of a Certificate in order for the recipient to continue to 
operate: (1) Condition 1; (2) Condition 2; and (3) Condition 3.  When a service 
provider’s Certificate is subject to Condition 3, the provider may satisfy its conditions 
with direct payments to organizations approved by Department to receive and distribute 
contributions satisfying Certificate conditions.  

Taxpayer is subject to Condition 1 and Condition 3.  Together, the combined value of 
satisfying both conditions for Facility 1 must equal at least c% of gross revenue derived 
from operating specific equipment at that Facility covered by the Certificate.  For Facility 
2, the combined value must equal at least d%, and for Facility 3, the combined value 
must equal at least e%.  Taxpayer’s annual shortfall between the required percentage 
and its actual services provided to satisfy the conditions varies from year to year.  To 
make up for the shortfall and satisfy the conditions placed on its Certificate, Taxpayer 
makes cash contributions to qualified § 501(c)(3) organizations.  For 2010, Taxpayer 
paid $f in qualifying cash contributions; for 2011, it paid $g; and for 2012, it paid $h.  The 
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majority of these cash contributions were paid to Foundation, a non-stock, not-for-profit 
corporation that is also the parent of Member 1.

LAW AND ANALYSIS

Section 170(a) of the Code provides, subject to certain limitations, a deduction for 
contributions and gifts to or for the use of organizations described in § 170(c), payment 
of which is made within the taxable year.

A contribution for purposes of § 170 of the Code is a voluntary transfer of money or 
property that is made without receipt or expectation of financial or economic benefit 
commensurate with the amount of the transfer. Transfers of property that bear a direct 
relationship to the taxpayer’s trade or business and that are made with a reasonable 
expectation of financial return commensurate with the amount of the transfer may 
constitute allowable deductions under § 162 as trade or business expenses.  See
§ 1.170A-1(c)(5) of the Income Tax Regulations and H.R. Rep. No. 1337, 83 Cong., 2d 
Sess. A44 (1954).  

Section 162(a) of the Code allows a deduction for all the ordinary and necessary 
expenses of carrying on a trade or business.  See also § 1.162-1(a) of the Income Tax 
Regulations.  Section 162(b) provides that a deduction will not be permitted under § 
162(a) for a contribution or gift that would be allowed as a charitable deduction were it 
not for the limitations of § 170.

Section 1.162-15(a)(2) of the regulations states that the limitation provided in § 162(b) 
of the Code applies to payments which are, in fact, contributions or gifts to organizations 
described in § 170 of the Code.

Rev. Rul. 72-314, 1972-1 C.B. 44, provides that whether payments to a charitable 
organization are deductible pursuant to § 170 or pursuant to § 162 depends upon 
whether the payments are completely gratuitous or whether they bear a direct 
relationship to the taxpayer's business and are made with a reasonable expectation of a 
financial return commensurate with the amount of the payment.  See also Rev. Rul. 
77-124, 1977-1 C.B. 39, and Rev. Rul. 63-73, 1963-1 C.B. 35.

Taxpayer’s contributions, which it makes to satisfy the conditions of its Certificate under 
the law of State, are not deductible under § 170(a).  The payments are not voluntary, 
nor are they completely gratuitous.  As a provider of Services in State, Taxpayer is 
subject to the regulatory authority of the Commissioner, and must satisfy the conditions 
of its Certificate to continue to operate.  The payments are no more than c% of 
Taxpayer’s gross revenue, and are made annually in order to comply with rules of the 
governmental entity regulating Taxpayer’s right to conduct its business operations in 
State.  Failure to make those payments could jeopardize Taxpayer’s continued business 
operations in State.  The payments therefore bear a direct relationship to the taxpayer’s 
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business and are made with a reasonable expectation of financial return commensurate 
with the amount spent.

Accordingly, we conclude that the contributions are ordinary and necessary business 
expenses that are deductible under § 162.

CONCLUSIONS

(1) Taxpayer’s payments, which are required by law to be made to charitable 
organizations, including payments made to Foundation, are not deductible under 
§ 170.

(2) These payments are deductible ordinary and necessary business expenses under § 
162(a).

Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied concerning the 
tax consequences of any aspect of any transaction or item discussed or referenced in 
this letter.

This ruling is directed only to the taxpayer requesting it.  Section 6110(k)(3) of the Code 
provides that it may not be used or cited as precedent.

In accordance with the Power of Attorney on file with this office, a copy of this letter is 
being sent to your authorized representatives.

A copy of this letter must be attached to any income tax return to which it is relevant. 
Alternatively, taxpayers filing their returns electronically may satisfy this requirement by 
attaching a statement to their return that provides the date and control number of the 
letter ruling.
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The rulings contained in this letter are based upon information and representations 
submitted by the taxpayer and accompanied by a penalty of perjury statement executed 
by an appropriate party.   While this office has not verified any of the material submitted 
in support of the request for rulings, it is subject to verification on examination.

Sincerely,

Lewis K. Brickates
Chief, Branch 1
Office of Associate Chief Counsel
(Income Tax & Accounting)
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